Vår berättelse

Hur allt började

Det hela började redan när jag som barn började spara pengar, alla pengar jag fick. På frågan vad jag sparade till sa jag först att jag inte visste fast att jag visste hela tiden. En dag när jag insåg att jag nog hade sparat tillräckligt kom så mitt svar, "Jag sparar till en hund". Kanske hade inte alla föräldrar låtit sitt barn köpa en hund i det läget men eftersom vi redan hade hund och marsvin och fiskar - som jag både övat på och visat mig mogen att ta hand om - vågade mina föräldrar låta den då 12 år gamla Mari köpa sin första hund. Det klokaste beslutet de någonsin fattat, enligt min uppfattning åtminstone. Men vilken hund skulle det vara? Jag är uppvuxen med jaktspringer och wachtel men min pappa tyckte inte det var riktigt rätt. Vi ville hitta en lite mindre hund med stor uthållighet som kunde vara både en familjemedlem och jaktkompis. Ganska snabbt ringade vi in borderterriern och otroligt passande nog skulle just några sådana födas på Kennel Kontrast i grannbyn. Därefter följde härliga valpbesök hos Helene och Christer och mitt i sommarlovet 2001 hämtade vi hem henne, min alldeles egna lilla Tiddy. Hon visade från allra första början alla de typiska egenskaper vi hade läst om att en borderterrier har, fast att hon bara var en liten valp. Tiddy blev min bästa vän i många, många år. Tyvärr blev hon aldrig någon framgångsrik avelstik (vilket ju inte heller var syftet) men hon fick en valp, Zorro, som ju faktiskt blev kennelns första valp långt innan kennel Kicker Rock fanns. Oavsett är det är med tacksamhet jag tänker tillbaka på alla de minnen vi skapade under hennes nästan 17 år långa liv.

När Tiddy var på ålderns höst kom Jonas in i vårt liv. Vi flyttade ihop i en lägenhet i Lund, som studenter gör. Kanske inte alla studenter har hund och kommer på idén att skaffa en till. Men det gjorde vi. Det var bara att lyfta luren och ringa till Helene igen. "Vi skulle vilja ha en borderterrier till." Och vilken tur att vi bestämde oss för det. Sommaren 2013 flyttade lilla Nike (SEUCH J Kontrast Twix Vix) hem till oss. Tiddy var väl lagom imponerad i sann tantanda men efter ett litet tag blev det ju faktiskt riktigt okej med en yngling i huset. Med Nike kom också en massa andra roliga saker. Vi började gå på utställningar och kurser och eftersom hon visade sig vara en helt okej borderterrier kändes det spännande att ta hundägandet till nästa nivå och låta även henne gå i avel. Med stöd både från Helene på Kennel Kontrast och Birgitta Backlert på Gibas kennel såg Nikes första valpar dagens ljus i vår studentlägenhet i Lund en solig majdag 2016. (Du kan läsa mer om dem under "A-kullen"). 

Inför denna första kull kändes det seriöst att också ha ett kennelnamn. Jag insåg väl redan när jag började tänka på valpar att detta var något jag skulle vilja hålla på med över tid och då skulle det ju vara lika bra att ha ett kennelnamn, om ifall att det skulle bli fler. Men vad skulle namnet vara? Att bara hitta på något kändes inte som ett alternativ. Jag - eller vi - för Jonas fick också vara med på ett hörn, ville att det skulle ha en betydelse, en innebörd och efter en del klurande fastställde vi Kicker Rock som vårt förstahandsalternativ att ansöka om. Idén till just namnet Kicker Rock kom från en resa till Sydamerika sommaren 2014 där vi besökte Galapagosöarna. En måste-aktivitet där var att snorkla runt en brant klippa där stupen försvann ner i ett flera hundra meter djupt, mörkblått vatten i syfte att spana in hammarhajar. Eftersom jag vare sig är ett fan av hajar eller djupt vatten fick jag minst sagt stålsätta mig för att övervinna min rädsla och slänga mig i vattnet. Efter en stunds hyperventilerande (i snorkel) kom jag till slut till sans och kunde faktiskt njuta av vår snorkeltur. Vi såg inga hammarhajar simma runt klippan (se bild längre ner) men det kan råka vara så att just själva klippan heter Kicker Rock och att det därför från denna dag står klart för mig att ingenting är omöjligt om man övervinner sina rädslor och fattar modet att utmana sina gränser. Detta är även tydliga karaktärsdrag som jag tycker att man kan se hos borderterriers. Ständigt sugna på äventyr missar de sällan chansen till äventyr och innehar ett extremt stort mod utan att vara dumdristiga (även om jag kan tycka att det var ganska dumdristigt att försöka snorkla bland hammarhajar, men så är jag inte en borderterrier heller).

Idag består kenneln av oss, Mari & Jonas, även om det kanske mest är jag Mari som driver själva kennelarbetet. Men utan hjälp, stöd och engagemang från Jonas hade det så klart inte gått. Jag trimmar borderterrier till vardag och utställning.

Om du köper en valp av oss hoppas vi att få vara fortsatt delaktiga i valpens liv och stöttar mer än gärna i frågor och annat som kan dyka upp längs vägen.